7 powodów dla których nie powinniśmy jeśc jajek

1. Chów klatkowy

Battery

Większość jajek pochodzi dziś z chowu klatkowego, w którym zwierzęta stłoczone są do granic możliwości. Bez przestrzeni, bez światła, na kartce wielkości A4. To najtańszy i najbardziej opłacalny system pozyskiwania jaj.

2. Mielenie

maceratortw

Ponieważ męskie pisklęta nie składają jaj i nie rosną wystarczająco szybko (jak rasy przeznaczane na mięso), są zabijane w ciągu kilku godzin po narodzinach. Część jest mielona żywcem, inne gazuje się lub dusi w pojemnikach na śmieci.

3. Obcinanie dziobów
debeak3
Pisklętom obcina się dzioby aby zapobiec aktom kanibalizmu w zatłoczonych fermach.

4. Nienaturalnie krótkie życie

Injured-chick-on-back

Kura może dożyć około 10-12 lat. Na fermach zabijane są w ciągu dwóch lat, kiedy wyeksploatowane do granic możliwości nie mogą już dawać wystarczająco dużo jaj.

5. Brak możliwości realizowania potrzeb biologicznych

4018480860_c6ea21baae_z

Kury na fermach pozbawione są szansy zaspokajania swoich naturalnych instynktów. Druciane klatki nie pozwalają im w pełni rozwinąć skrzydeł, nie mogą chodzić ani budować gniazd.

6. Połamane kości

4017738311_b747564460_z

Ciasnota na fermach powoduje liczne problemy zdrowotne, kalectwo i osłabienie mięśni. W USA 30% kur trafiających do ubojni ma połamane kości.

7. Brak opieki

Screen-Shot-2015-10-13-at-11.28.10-AM

Hodowcom nie opłaca się leczyć kur. Ich ilość jest tak wielka, że cierpienie czy przedwczesna śmierć zwierząt jest wliczona w cenę. Fermy przemysłowe oparte na cierpieniu wciąż się opłacają.

Źródło: http://www.mfablog.org/9-reasons-eggs-are-the-cruelest-food-on-the

Leave a Reply